SHARE

Bbeograd — Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je u bolnici u Susu u Tunisu posle teške saobraćajne nesreće, potvrdio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ambasador Srbije u Libiji bio je teško povređen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Tunisu, posle koje je bio hospitalizovan u bolnici u Susu. To je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema nekim tvrdnjama, koje prenose “Novosti”, ambasador Potežica je bio u komi i imao je brojne prelome i hematome.

Izvori “Novosti” tvrde da se ispituje da li je ambasador bio meta isplaniranog napada terorističkih ili kriminalnih grupa.

Automobil kojim je upravljao je poslat na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je neko namerno izazvao određeni kvar.

Zbog teškog zdravstvenog stanja, ambasadora Potežicu je obišao generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.

Potežica je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. novembra 2015. godine, tom prilikom pucano je na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Potežica.

Oteti službenici stradali su u vazdušnom napadu SAD na uporište ID u Sabrati 20. februara 2016. godine. Vašington je to demantovao. Ivica Dačić je tada rekao da će ambasador Potežica najverovatnije biti povučen.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije formiralo je radnu grupu da istraži taj slučaj, ali nalazi do kojih su došli još nisu objavljeni.

Potežica je rođen 1953. u Prijepolju. U diplomatiji je bio od 1978. Službovao je u ambasadi Jugoslavije u Iranu od 1985. do 1990. i bio šef misije i ambasador Jugoslavije u Jordanu i Palestini 1996–2001.

Prema podacima iz njegove zvanične biografije, iza sebe je ostavio suprugu i petoro dece.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here