SHARE

Vašington — Odluka Donalda Trampa da smeni direktora FBI može se porediti sa skandalom “Votergejt” koji je doveo do impičmenta tadašnjeg predsednika Niksona, piše AFP.

Ova iznenađujuća odluka o smeni, jer je navodno loše rukovodio istragom o spornim mejlovima Hilari Klinton, praktično je bez presedana, jer je u istoriji tog biroa samo jedan direktor smenjen, podseća dalje ta agencija.

Istaknuti demokrata u Senatu Čak Šumer je izjavio da je američki predsednik načinio “veliku grešku”. “Ovo nije slučajnost”, naveo je Šumer.

Na to mu je odmah preko Tvitera uzvratio Tramp: “Uplakani Čak Šumer je nedavno rekao: ‘Nemam više poverenja u njega (Komija), a potom se ponaša tako ogorčeno'”.

Republikanski senator Ričard Bar je rekao da ga brine “vreme i razlozi” za smenu Komija, dok je njegov kolega Džastin Amaš pojedine delove Trampovog pisma upućenog Komiju nazvao “bizarnim”.

AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama s Rusijom.

Inače, Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni. Ovu informaciju, koja se pojavila u svetskim medijima, za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Los Anđelesu. Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu.

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umešanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventualne Trampove veze. Kao prvi čovek FBI Komi je vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od Trampove inauguracije.

Bela kuća je saopštila da je potraga za novim direktorom FBI već počela. Osoba koju Tramp bude imenovao verovatno će imati veliki uticaj na napredovanje istrage i pitanje je da li će javnost prihvatiti njen ishod.

Međutim, s obzirom na zabrinutost članova Kongresa iz obe stranke zbog Komijeve smene, malo je verovatno da će stalni direktor biti imenovan uskoro. Novi direktor koga Tramp izabere mogao bi da utiče i na to da FBI potpuno odustane od istrage ili da je ne vodi tako agresivno kao Komi.

On ili ona mogu i da odluče da ne sarađuju u potpunosti sa istragama Kongresa koje se baziraju pak na informacijama dobijenim od FBI.

Podsetimo, u pismu upućenom Komiju, Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah. “Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak sam saglasan sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro”, navodi se u pismu Trampa.

“Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI, koje će ponovo vratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona”, naveo je Tramp.

Foto Getty images
Foto Getty images

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

Ranije u utorak, FBI je obavestio Kongres da je Komi preuveličao ključni zaključak u istrazi imejlova demokrate Hilari Klinton u svom svedočenju pred Kongresom prošle nedelje, navodi Glas Amerike.

Biro je naveo da je Komi pogrešio kada je kongresnom odboru rekao da je saradnica Hilari Klinton, Huma Abedin, poslala “stotine i hiljade” mejlova tadašnje državne sekretarke, u periodu od 2009. do 2013. godine, svom suprugu od kojeg se sada razvodi, kongresmenu Entoniju Vineru.

Stvaran broj imejlova bio je znatno manji, naveli su zvaničnici FBI.

Takođe, Komi je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klintonovu.

Prošlog jula on je ocenio da je Klintonova bila “izuzetno nesmotrena” u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.

Krajem oktobra, neposredno pre izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klintonove na Vinerovom kompjuteru. Klintonova smatra da je Komijeva novootvorena istraga tako blizu dana izbora 8. novembra jedan od razloga zašto je izgubila izbore.

Dva dana uoči izbora, direktor FBI rekao je da, nakon što su istražitelji pregledali novu grupu imejlova, nije otkriveno ništa novo i da je zadržan raniji zaključak da ne treba podizati optužnicu protiv Hilari Klinton.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here